Mihaela Bilic: „Ne întoarcem la lapte”. După boomul băuturilor vegetale, laptele de vacă câștigă teren – „aliment complet, cu efect prebiotic, probiotic și postbiotic”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic afirmă că, după ani în care laptele vegetal a fost promovat ca alternativă „sănătoasă”, consumatorii revin spre laptele de vacă. Într-o postare pe Facebook, Bilic susține că laptele de origine animală este „mai sănătos”, invocând efecte prebiotice, probiotice și postbiotice și statutul de „aliment complet”.
„În sfârșit ne întoarcem la lapte!”, notează Bilic, remarcând că industria băuturilor vegetale a atins aproape 20 de miliarde de dolari anual, impulsionată de argumente legate de sănătate, bunăstarea animalelor și mediu. Popularitatea a traversat generații – de la Gen Z la Baby Boomers – însă „entuziasmul inițial a trecut”, iar întrebările legate de înlocuitorii vegetali se înmulțesc, spune medicul, citând date NIQ.
„Renașterea” laptelui de vacă și confuzia consumatorilor
Potrivit Mihaelei Bilic, cererea pentru laptele de vacă crește din nou, pe fondul confuziei privind impactul asupra sănătății: „Mulți consumatori consideră lactatele opțiunea mai sigură și nu ar renunța complet la ele, ca să nu piardă nutrienți esențiali.” În sprijin, ea invocă percepțiile din Europa: „70% dintre părinții francezi sunt îngrijorați de creșterea optimă a copiilor dacă ar evita lactatele.”
Controlul glicemiei schimbă perspectiva Interesul sporit pentru stabilitatea glicemiei influențează și opțiunile la raft. Bilic citează sondaje conform cărora 27% dintre consumatorii din Germania au redus simultan consumul de lactate și alternativele vegetale, semn al „confuziei” dintre categorii.
Nivelul de procesare, un punct sensibil pentru băuturile vegetale
Medicul atrage atenția asupra procesării înalte a băuturilor pe bază de plante. În 2022, 45% dintre francezi considerau alternativele „prea procesate”, iar recent 67% dintre britanici și 52% dintre germani declară că ingredientele ultraprocesate din substitutele lactate sunt „descurajante”. „45% dintre consumatorii germani cred că produsele lactate sunt mai puțin procesate decât alternativele”, notează Bilic.
„Laptele, efect 3‑în‑1”
„Nu e nevoie să reinventăm roata: e mai simplu să bem lapte”, conchide nutriționistul. Ea descrie laptele de vacă ca „3‑în‑1” (prebiotic, probiotic, postbiotic), cu 87% apă, macronutrienți echilibrați (proteine, glucide, grăsimi) și „toate mineralele necesare”. În viziunea sa, lactatele fermentate echilibrează microbiota intestinală, iar consumul de lapte „protejează de obezitate și diabet și ajută la slăbire”. „Când spunem ‘lapte’, obligatoriu este de origine animală”, subliniază Bilic.