Dovlecelul – superalimentul verii: Beneficii, curiozități și sfaturi de consum

18/07/2025 -12:08
Imagine

Vara, piețele și grădinile din Moldova abundă în dovlecei proaspeți, crocanți și plini de savoare. Poate îi folosești deja la supe, chifteluțe sau la grătar, dar știai că dovlecelul este un adevărat aliat al sănătății și siluetei? Descoperă în continuare de ce merită să-l incluzi cât mai des în alimentația ta, plus câteva curiozități care sigur te vor surprinde!

Beneficiile dovlecelului pentru sănătate

1. Sărac în calorii, bogat în nutrienți
Dovlecelul are doar 17 kcal la 100g, fiind ideal dacă vrei să slăbești sau să-ți menții greutatea. În același timp, conține vitamine esențiale (A, C, B6), potasiu, magneziu și fibre.

2. Hidratează și protejează pielea
Fiind format din peste 90% apă, dovlecelul te ajută să te hidratezi în zilele caniculare. Vitamina C susține elasticitatea pielii și previne îmbătrânirea prematură.

3. Prietenul digestiei delicate
Fibrele din dovlecel stimulează digestia, previn constipația și susțin sănătatea florei intestinale. Este recomandat inclusiv copiilor sau persoanelor cu stomac sensibil.

4. Scade tensiunea arterială
Datorită conținutului de potasiu, dovlecelul ajută la reglarea tensiunii arteriale și la prevenirea retenției de apă.

5. Susține sănătatea ochilor
Beta-carotenul și luteina din dovlecel protejează vederea și reduc riscul de degenerescență maculară.

Curiozități despre dovlecel

  • Dovlecelul este, de fapt, un fruct! Din punct de vedere botanic, face parte din familia cucurbitaceelor, la fel ca pepenele sau castravetele.
  • Florile de dovlecel sunt comestibile și sunt considerate o delicatesă în bucătăria mediteraneană – pot fi umplute cu brânză și coapte la cuptor.
  • Există peste 15 soiuri de dovlecei – de la cei clasici verzi la dovlecei galbeni, rotunzi sau chiar dungati.
  • Dovlecelul a fost cultivat pentru prima dată în America Centrală, iar astăzi este unul dintre cele mai populare legume din lume.
  • Poate fi consumat crud, gătit, copt sau chiar sub formă de paste vegetale („zoodles”).

Idei rapide de preparare

  • Salată de dovlecei cruzi cu iaurt și mărar
  • Chifteluțe de dovlecei la cuptor
  • Dovlecei la grătar cu usturoi
  • Supă-cremă de dovlecei și cartofi noi
  • Paste din dovlecel cu sos de roșii

Nu arunca niciodată coaja dovlecelului! Aici se află cea mai mare parte din fibre și antioxidanți. Spală bine dovlecelul și folosește-l cu tot cu coajă, mai ales dacă este tânăr.

Dovlecelul este un ingredient versatil, gustos și extrem de sănătos, perfect pentru orice meniu de vară.